Padelregler (grundregler)

Om du undrar vad reglerna för padel är har du kommit till rätt ställe. Padel är en sport som har vuxit stort senaste åren.. Antalet spelare, klubbar, skolor och tjänster med anknytning till padel ökar hela tiden. Tack vare utbudet av padelbanor i idrottsanläggningar, kommunala idrottsanläggningar och hotell kan vi njuta av padel var vi än befinner oss.. Men kanske har du inte haft möjlighet att spela eller så känner du inte till de grundläggande reglerna för padel.

Grundläggande regler och bestämmelser för padel

I den här artikeln berättar vi kortfattat om de viktigaste reglerna för padel som du bör känna till.

  • Även om det i vissa anläggningar finns individuella banor (2 spelare) är padel i allmänhet en sport för par där 4 spelare spelar på en 20×10-bana.
  • Poängsättning: Padel följer samma poängsystem som tennis (0, 15, 15, 30, 30, 30, 40 lika, fördel serve/resto). Det spelas i bäst av tre set (det par som vinner två set vinner).
  • Bollen kan slås av vilken spelare av paret som helst på vilken plats som helst på banan.
  • Träffen anses giltig om bollen rör marken innan den träffar väggarna (eller staketet). Spelaren får slå bollen med eller utan föregående studs, men alltid med maximalt en studs. Efter den första studsen kan bollen träffa väggarna.
  • Precis som i tennis har vi vid varje poäng två möjligheter att sätta bollen i spel (”halv” efter det första felet, ”dubbelfel” efter det andra felet som innebär att poängen går förlorad). Servenutförs tvärs över banan och bollen måste hoppa in i rutan på motsvarande sida.
  • Serven utförs genom att släppa bollen vid sidan av kroppen och slå den med paddeln utan att den överstiger midjehöjd vid nedslaget.
  • Den är inte giltig om bollen efter den första studsen träffar sidobräcket. Å andra sidan kan den träffa väggen eller glaset.
  • Om bollen träffar nätet kan detta hända: Den studsar i motståndarens servebox som inte motsvarar servet: servet är inte korrekt. Den landar i rätt motståndares servebox och efter det första hoppet rör vid staketet: servet anses inte vara korrekt. Hoppar i rätt motståndarbox och efter det första hoppet inte rör sidoavgränsningen, eller hoppar flera gånger innan han rör avgränsningen: serveupplägget anses ogiltigt, och poängen spelas om.
  • Under spelet anses returen vara korrekt om: Med en enda träff studsar bollen på motståndarens plan innan den rör vid väggarna eller staketet på motståndarens plan. Det anses också vara korrekt om bollen studsar ut ur banan. Bollen rör vid väggen (eller glaset) på vår planhalva och studsar in på motståndarens planhalva. Bollen träffar nätbandet och faller in på motståndarens planhalva.
  • Under spelet förloras poängen om: Bollen nuddar oss eller rör någon annan del av vår kropp än paddeln. Om vi rör vid nätet med vår padelracket, våra kläder eller någon del av vår kropp under poängen. Vi slår bollen och den rör någon av metallnätterna eller marken på vår egen planhalva. Om båda spelarna slår bollen efter varandra. En spelare rör oavsiktligt eller frivilligt bollen mer än en gång med paddeln.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*