Padelns historia

Padel har ett oklart ursprung och det finns flera versioner av dess utveckling.

Många hävdar att spelet uppfanns för många år sedan på brittiska kryssningar för att underhålla passagerarna. Sedan, i mitten av 1920-talet, tog en amerikan vid namn FrankBeal med sig denna sport till New York-parkerna. Ett decennium senare gjorde förändringar i marken, lade till trägolv och höga staket runt dem så att de inte förlorar bollen på vintern i snön. Detta blev känt som ”plattformstennis” och är i princip förfadern till dagens mark.

Många tror dock att Padel kommer från Mexiko. Det sägs att Enrique Corcuera, som bodde i Acapulco, inte hade tillräckligt med utrymme runt huset för att bygga en tennisbana. Så, med en yta på 200 kvadratmeter byggde han en tennisbana i storleken 20x10m och stängslade den med väggar på tre och fyra meters höjd. I stället för en tennisracket spelades spelet med en kortare träracket. År 1974 reste en vän, Alfonsode Hohenlohe, från Spanien för att besöka Acapulco. Han tyckte så mycket om det nya spelet att han bestämde sig för att ta med sig nato hem till sitt hem i Marbella, Spanien.

Efter studier och överläggningar om hur spelplanen och spelreglerna skulle utformas. De två första padelbanorna fanns faktiskt i ClubMarbella. Alfonsode Hohenlohe var glad över att dela med sig av sin erfarenhet och passion för Padel till Marbellas jetset. Inom en mycket kort tid var mycket väl mottagen och har blivit populär i hela Spanien.

Snart intresserade sig stora namn som Manolo Santana för Padel och började anordna turneringar längs Costa del Sol, eftersom fler och fler föreningar byggde sina egna arenor.

En vän till Alfonsode Hohenlohe, som regelbundet besökte Marbella, var så imponerad av spelet att han tog med sig idén tillbaka till Argentina. I dag spelar över två miljoner argentinare Padel. Dessutom finns det över åtta miljoner spanska spelare, vilket gör Padel till en av de mest populära sporterna i Spanien. Slutligen fortsätter Padel att visa mycket höga tillväxtsiffror i andra sydamerikanska länder, Sverige, USA, Kanada och England.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*