Padel – din guide till sporten

Padel anses vara en av de snabbast växande sporterna globalt, med cirka 10 miljoner spelare och 28 federationer i världen. Fler och fler federationer dyker upp runt om i världen, och nya klubbar uteslutande dedikerade till padelsporten öppnas på många ställen. Samtidigt erbjuder många andra idrottsklubbar och fritidscenter nu sina medlemmar möjlighet att utöva padel. Nedan följer några viktiga skäl till varför Padel växer så snabbt:

Roligt

 • Mindre fysiskt krävande än andra racketsporter
 • Längre möten på grund av banans lilla storlek och väggarnas användning
 • Mer tid att spela och mindre tid att plocka upp bollen
 • Den kombinerar de bästa elementen inom tennis, squash och racketboll
 • Det är en konkurrenskraftig sport

Lättillgängligt

 • En fantastisk sport för spelare i alla åldrar, med olika fysisk förmåga och färdigheter
 • Det går relativt snabbt att lära sig spelet och att förbättra sig
 • Vid padel använder du dig av en underhandsserve vilket är enkelt att slå jämfört med tennisens serve
 • Två chanser att returnera bollen; före och efter det träffar glaset
 • Till skillnad från andra sporter kan spelare börja börja spela matcher omedelbart

Socialt

 • Det är en lagsport som spelas i dubbel (även om singelspel förekommer)
 • Män, kvinnor, ungdomar och äldre personer kan spela tillsammans
 • Att ha 4 personer på en liten bana samtidigt för alla närmare, vilket gör sociala samtal mellan spelare till en integrerad del av spelet
 • Det är en underhållande sport att titta på med spektakulära poäng

Om sporten Padel

1969 beslutade Enrique Corcuera i Acapulco, Mexiko, att bygga murar runt sin tennisbana med anledningen till att han ville stoppa sin trädgård att invadera spelområdet. Och så uppfanns Padel!

En mexikansk tennisbana med väggar

Fem år senare fick Alfonso de Hohenlohe en inbjudan från sin vän att besöka honom i Mexiko. Under sin vistelse blev han fascinerad av den här nya sporten. Corcuera hade byggt en underdimensionerad tennisbana; en anläggning med väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på samma sätt som squash och racket med perforerad slagyta användes, liknande som den som används för den befintliga padelsporten.

Prins Hohenlohe gillade spelet så mycket att han förde vidare idén till Marbella. Efter att ha förbättrat vissa aspekter av banan och ändrat några spelregler byggde han två padelbanor vid Marbella Club, Malaga, Spanien, och började marknadsföra sporten bland sina rika vänner. Vid en poloturnering på klubben såg flera argentinare padel för första gången. Den argentinska miljonären Julio Menditenguia var en regelbunden gäst i Marbella (och Hohenlohes goda vän). Han gillade sporten så mycket att han bestämde sig för att marknadsföra sporten i sitt hemland Argentina, där sporten snabbt blomstrade.

Under de närmaste 15 åren började Padel expandera i både Spanien och Argentina. Flera internationella turneringar anordnades och välkända personer från den tiden började spela sporten. Dessa inkluderade Manolo Santana, den tidigare Wimbledon-mästaren, som spelade en viktig roll för att utveckla padel över hela Costa del Sol.

Andra länder började spela padel och 1991 bildades International Padel Federation i Madrid, Spanien för att skapa nya regler och regler för spelet. Det första världsmästerskapet och Europamästerskapen började och deltagandet växte snabbt. Cirka 10 miljoner människor spelar nu padel och det är den näst högsta deltagande sporten efter fotboll i Spanien och Argentina, med mer än 50 tusen banor. Idag är padel den snabbast växande racketsporten i världen. Spelet är redan mycket populärt i Spanien och Latinamerika och lockar snabbt nya spelare runt om i världen. Även hemma i Sverige växer padelsporten så det knakar.

Var kommer namnet ifrån?

Själva namnet padel härstämmar från engelskans ”paddle” vilket betyder spadformat.

Sveriges första padelbana

Den person som tog padel till Sverige heter Thommy Andersson och han upptäckte padelsporten under en semester till Marbella. Han blev helt tagen av sporten och efter ytterligare några resor till Marbella hade han beslutat sig: han skulle bygga en padelbana på hemmaplan. Den första padelbanan på svensk mark stod klar år 1998 och den var byggd i trä. Därefter spreds padelsporten vidare till övriga delar av landet. Idag finns det padelbanor spridda över hela landet. Och racketsporten växer i fortfarande i popularitet; fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är en av alla de kändisar som roas av att utöva padel på sin fritid.

Skillnader mellan padel och tennis

Racketsporter har ett stort antal paralleller som ibland får dem att vara felaktigt relaterade. Sportälskare känner dock till skillnaderna mellan de olika sportmodaliteterna, men tyvärr är det inte alla som gör det. Vi hittar också många människor som inte tränar regelbundet och som på grund av brist på information gör felaktiga antagningar.

För ett otränat öga kan padel se ut att vara en nytappning av tennis. Men padel är snarare en blandning mellan squash och tennis. Så hur skiljer sig dessa sporterna från varandra? Vi reder ut detta!

Banornas mått

Tennis

En tennisbana är lite större än en padelbana, ca 11×24 meter. Planhalvorna skiljs åt med nät. Ska du spela singelmatcher, alltså en mot en, är banan däremot 8×24 meter. Spelet körs alltid inom planens bas-och sidlinjer.

Padel

En padelbana är 10×20 meter och är omgiven av väggar. Längst bak samt en bit in på sidorna finns det glasväggar och den resterande delen av sidorna utgörs av galler. Både glaset och gallret får användas som hjälpmedel i spelet, men det finns regler för detta. Precis som med vanlig tennis så skiljs planhalvorna åt med ett nät. Önskar man spela singelspel så är banorna vanligtvis något mindre med måtten 6×20 meter.

Serverutan i padel har måtten 5×7 meter.

Padelbana

 

Regler

Tennisregler

Om man inte är insatt så kan tennisregler kännas något komplicerade. För att vinna ett set måste du ha vunnit fyra bollar totalt. Om du inte får någon poäng heter det ”noll”, vid första poängen heter det ”15”, vid andra poängen ”30” samt vid tredje poängen ”40”. Den sista och avgörande bollen och poängen kallas för ”game” och då tar du hem vinsten.Om det däremot står lika vid den tredje bollen så heter det ”40 lika”. Om du sedan vinner nästa boll blir det ”fördel” för din del och om du vinner nästa boll så är det ”game”. Däremot om din motståndare vinner nästa poäng blir ställningen ”lika” igen. Med andra ord behöver du ha två poäng över för att det ska bli ”game”.

I en tennismatch gäller det antingen bäst av tre eller fem set. Dock, om ställningen står 6-6 är detta en ”tiebreak” och då beräknas poängen som ”1”, ”2” eller ”3” och så vidare. Man fortsätter tills dess att någon av spelarna har vunnit matchen med två differenspoäng.

Padelregler

När det kommer till poängräkningen i padel så är den precis likadan som i tennis. Som vi tidigare nämnt så får väggarna användas. Det finns dock finns ett undantag och detta är om bollen direkt träffar motspelareväggen utan studs. Då kommer bollen räknas som ute. Med andra ord så måste alltså bollen studsa i marken före den träffar väggen på motspelarens planhalva. Du kan också använda väggen på din planhalva för att studsa bollen över till motspelarnas sida. Däremot så är inte gallret okej att utnyttja på din sida.

Det är däremot tillåtet i padel att, med undantag vid serve, spela på både volley och halvvolley.

När det kommer till serve i padel så ska den slås med underhanden och i eller under midjehöjd. Du stå placerad bakom serverutan mellan banans mittlinje och sidovägg. Bollen måste alltid slås i marken och precis som vid tennis, så riktas bollen diagonalt till motståndaren.

När det kommer till att vinna poäng i padel så gör du detta endera om motståndaren slår padelbollen i nätet eller om denne slår ut bollen ur ”buren”. Detta gäller även om motståndaren slår bollen på dina väggar utan att bollen studsat i marken. Ett tillägg här är att du får däremot poäng om du först studsar bollen i marken så att den flyger ur ”buren”. Då har motståndaren tillåtelse att springa utanför padelplanen för att försöka rädda sin poäng. Dessutom får du poäng om motståndaren slår bollen i sitt galler eller om bollen träffar dig direkt.

Skillnaden mellan tennis- och padelbollar

Vare sig du spelar padel eller tennis så är det av största vikt att ha rätt sportutrustning, annars får du inte en rättvis spelupplevelse.

I bägge sporterna behöver du ett racket, ett par bekväma skor, samt bollar för att kunna utöva sporten. I det här stycket ska vi reda ut skillnaderna mellan en vanlig tennisboll och padelboll. Har du spelat padel med en tennisboll har du säkert upptäckt att spelet blir betydligt snabbare och således svårare. Vad beror detta på och hur skiljer sig bollarna åt?

Till utseendet är tennis- och padelbollar helt identiska. Den avgörande skillnaden är trycket i bollen. Ju mer tryck i bollen du har desto bättre studsar bollen blir därmed omedelbart mycket snabbare. Vi har ställt upp ett diagram för att visa de generella skillnaderna. Givetvis kan Sen det vara små skillnader beroende på vad för slags boll det är tal om och om bollen är helt ny eller om den spelats med under en lång period.

Padel Tennis
Vikt 56-59.4 g 56-59.4 g
Storlek 6.35-6.77 cm 6.35-6.86 cm
Studs* 135cm 147cm

 

Så skiljer sig padelracket åt från andra racketsporter

Ett padelracket skiljer sig åt jämfört med andra racketsporter. Det utgörs inte av strängar som vid exempelvis tennis och squash. Istället är ett padelracket tillverkat av följande kompositmaterial: EVA skum, karbon, glasfiber, grafit samt plast. Själva slagytan på ett padelracket har hål i sig och att det inte har strängar resulterar i att bollträffen inte får den samma kraft och det blir således en dovare träff.

Ett padelracket bör inte överstiga 45,5 x 26 cm i storlek och vikten brukar ligga på mellan 360 och 375 gram. Vanligtvis är tjockleken på ett padelracket omkring 4 cm. Avancerade padelspelare föredrar ofta ett något tjockare rack med lite mer rack för att få mer slagkraft. Till nybörjare rekommenderar vi ett något tunnare och lättare padelracket då detta gör att du får en bättre kontroll.

Padelracketar kommer i tre olika former: runda, droppformade och diamantformade. Åt nybörjare rekommenderas ett runt racket, eftersom detta ger en bättre kontroll. Avancerade spelare föredrar oftast de diamantformade racketet framför andra. Detta eftersom ett diamantformat racket har det bästa träffställe något högre upp vilket gör att spelaren således får mer kraft slagen. De droppformade racketarna kan ses som ett mellanting och brukar användas av medium/avancerade spelare.

Hitta ditt padelracket genom att läsa vårt bäst i test om padelrackets.

Tennisracket

Rackets ram får inte vara längre än 73,66 cm inklusive handtaget. Tennisracket har en sil gjord av korsade strängar som skapar en slät yta. Detta får vara maximalt 39,37 cm långt och 29,21 cm brett. Strängarna måste vara homogena, ha samma densitet i mitten som i ändarna och ha samma egenskaper på båda sidor. Tennisrackets vikt får vara mellan 270 och 370 gram.

Skillnader mellan tennisskor och padelskor

När det kommer till skillnader mellan tennisskor och padelskor så är det främst skornas stabilitet och grepp som utgör den största skillnaden. Underlaget skiljer mycket mellan tennis och padel. Padelskor är som regel mindre förstärka än tennisskor, eftersom du i padel jobbar på ett mer vertikalt sätt, alltså att du rör dig mer upp och ned mot nätet. När det kommer till tennis så spelar du generellt sätt mer längs med själva baslinjen. Padelskor är också överlag är lättare och smidigare.

Som med alla sporter så är det en fördel att ha rätt skor och spelar du padel så är skorna en viktig del för att du ska undvika att halka. Det är bra att använda en sko där sulan har ett djupt sicksack-mönster. Det finns speciella skor som är anpassade för padel att köpa, och dessa är tillverkade för att få ett bra grepp i gruset. Padelskor kan liknas de tennisskor som används för grus, men skomodellen är generellt mer smäcker samt att den ofta har ett lägre pris.

När du ska investera i ett par bra padelskor så är det viktigt att kolla efter mönster, gummiblandning men även att de ger ett bra stöd för själva fotleden.

Vanliga fel nybörjare gör när de spelar padel

Vet du vilka misstag som är vanliga att göra när det kommer till att spela padel? I det här avsnittet kommer vi att presentera de vanligaste misstagen och visa dig hur du kan undvika dem. Du behöver ett bra padelracket och en god dos tålamod. Vi ska ge dig några bra tips så att du kan undvika dessa små misstag som de flesta spelare gör när de börjar spela padel. Om du är osäker på vilka regler du måste följa när du spelar padel, uppmanar vi dig att läsa om detta här (LÄNK TILL SIDAN OM REGLER). De som är vana att spela andra racketsporter som tex tennis gör ofta vissa misstag. Å andra sidan finns det ingen en trollstav som har förmåga att förvandla dig till en mästare som Calle Knutsson. Så läs våra råd noggrant!

Greppet i fokus

En av de viktigaste förändringarna som måste göras under ett spel är att ändra grepppositionen till kontinental. I detta skede är det lätt att göra misstag i början, speciellt om vi inte lärs ut av en padeltränare. Dessutom är det inte lätt att korrigera denna förändring i efterhand. Anledningen är att spelaren tvingas ändra bollens ingångsvinkel och detta kan ge en känsla av att starta om spelet från början.

Det här är kontinentala greppet:

1. Placera den öppna handen på spaden.

2. Därefter för du den öppna handen ned från kanten till handtaget.

3. Känslan ska vara precis som om du höll en hammare.

bland känns det lite obekvämt men det är ett faktum av tid och övning att börja må bra med det kontinentala greppet.

Padelgrepp

Så här håller du håller rätt. Se till att du har rätt grepp från början.

Koordinering är grundläggande

Koordinering i padel är en grundläggande aspekt för att kunna slå bollen vid rätt tidpunkt och i rätt position. Därför är fotarbetet viktigt för att kunna göra justeringar och för att placera oss på den perfekta platsen i förhållande till bollen. När du är nybörjare är det normalt att vara för nära eller för långt från bollen tills vi lär oss läsa banan och hastigheten. Det råder ingen tvekan om att ett av de vanligaste misstagen som görs av oerfarna padelspelare är att slå bollen framåt utan att optimera riktningen eller styrkan.

Var uppmärksam på din position

Positionen i fältet definieras exakt när vi är i fonden och mer varierande när vi är vid nätet. Beroende på var bollen är i det motsatta fältet positionerar vi oss framåt eller längre bak. Oerfarna padelspelare tenderar att glömma positionen, de positionerar sig inte rätt på fältet och rör sig inte i rätt tid eller så svajar de fram och tillbaka. På detta sätt använder vi mer styrka och blir tröttare snabbare.

Så träffar du bollen rätt

Ett av de vanligaste misstagen när vi spelar padel som får oss att skicka bollen mot glasväggen utan att den först studsar in i motsatt fält, är att den slås till godtyckligt. Att slå bollen handlar inte bara om styrka utan också om kontroll, balans och planering, att veta var man ska slå den. För att spela padel på ett bra sätt och för att undvika sådana nybörjarfel bör man vara uppmärksam på reglerna och tekniken, så att bollen stannar i fältet så länge som möjligt. Ju längre spelet pågår desto bättre är det. Amatörer kan lätt undvika detta misstag genom att helt enkelt träna slag och försöka bestämma riktningen för slaget. Så välj i förväg var bollen ska gå. I början är tålamod allt!

Kontroll och optimering

Ett annat vanligt nybörjarfel i padel som vi ofta ser är användningen av styrka utan kontroll. Nybörjare slår ofta bollen från vilken position som helst utan att ta hänsyn till tekniken och styrkan i slaget. Detta kan resultera i att spelaren antingen missar bollen eller slår den för långt. Så när du spelar padel bör du först träna den rörelsen som behövs för att träffa bollen rätt. De flesta padelkklubbar erbjuder kurser i detta.

Böj dina knän

Det är vanligt att se nybörjare slå bollen med nästan inget knäböj. Även vid de lägre bollarna tenderar de att böja ryggen snarare än knäna. Det är därför viktigt att förstå hur denna benrörelse gör det möjligt för dig att utföra varje åtgärd mer exakt och snabbt. Faktum är att det är oerhört viktigt, även för din hälsa, att du böjer knäna medan du spelar padel. På så sätt kan du undvika viktiga skador under spelet och ha roligare medan du spelar.