Padelregler

De grundläggande reglerna för padel

Lär dig hur man spelar padel på rätt sätt. Vi på Padelfokus sammanfattar här de viktigaste padelreglerna för att komma igång med i denna fantastiska och roliga sport.

Padel har samma poängsystem som tennis, men både reglerna, banan, tekniken och till och med utrustningen är annorlunda. Det finns ett par viktiga undantag, exempelvis reglerna gällande väggarna. Att försöka anpassa reglerna är det största misstaget du kan göra.

Kortfattade padelregler

 • Dubbel spelas alltid på en vanlig spelplan (10x20m)
 • Poängräkning är likadan som i tennis
 • Spelplanens linjer används enbart vid serve
 • En serve ska alltid slås underhands och bollen måste studsa i motspelarnas serveruta
 • Serve får studsa upp i motståndarens glasvägg, dock om den studsar upp i gallret är serven felaktig
 • Du har alltid två servar på dig
 • Om bollen träffar direkt i motspelarnas glasvägg/galler så är den ute. Innan bollen träffar motspelarens vägg så ska bollen studsa i marken
 • Du får spela volley (dock inte på serve), halvvolley samt att bollen får studsa på glas/gallervägg
 • Du får även slå bollen på din egen glasvägg så att bollen studsar över den till motspelarnas planhalva
 • Du får inte slå bollen i ditt egna galler

Grundläggande padelregler

POÄNG

Padel följer samma poängsystem som tennis (0, 15, 30, 40). Man spelar antingen bäst av 3 eller 5 set samt i varje set är målet att att vinna 6 game. Den sista och avgörande bollen och poängen kallas för ”game” och då tar du hem vinsten. Om det däremot står lika vid den tredje bollen så heter det ”40 lika”. Om du sedan vinner nästa boll blir det ”fördel” för din del och om du vinner nästa boll så är det ”game”. Däremot om din motståndare vinner nästa poäng blir ställningen ”lika” igen. Med andra ord behöver du ha två poäng över för att det ska bli ”game”.

SIDBYTE

Ett sidbyte uppstår när summan av spelet är udda (t.ex.: 2-1, 3-2, ..). Ett undantag är dock att det första spelet i ett set ändrar inte (1-0) sidbyte.

PADEL SERVE

För att starta spelet är det nödvändigt att serva. Det finns flera olika sätt att serva på i padel, men bollen kan bara slås underhands eller under midjehöjd. Man har likväl som i tennis två servemöjligheter.

Den som servar måste stå placerad bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidovägg. Till skillnad från de flesta andra racketsporter ska bollen studsa en gång i marken innan servaren träffar bollen och slår över den motståndarens sida. Servaren måste spela bollen diagonalt över till motståndarens sida och bollen måste studsa i serverutan. När bollen har träffat marken kan bollen ha kontakt med plexiglaset på motståndarens kort- eller långsida. Motståndaren får returnera bollen antingen före eller efter väggkontakt, men kom ihåg att bollen bara får träffa ytan en gång. Om bollen efter studs i mottagarens serveruta träffar gallret så är det servefel.

När bollen har träffat i rätt serveruta och bollen har returnerats av motståndaren så är därmed hela planen i spel. Serven går dock om, ifall bollen nuddar till nätkanten och går in i serverutan eller om den efter att ha nuddat nät studsar två gånger i serverutan och går in i gallret. Om en serve nuddar nätkanten och därefter studsar en gång i serverutan och sedan direkt i gallret är bollen ute.

SPELET

Under spelets gång så kan bollen träffas av alla spelare i vilket område som helst på banan. Bollen anses således vara giltig om bollen studsar i marken innan den träffar väggarna (eller gallret). Spelaren kan träffa bollen både med eller utan tidigare studs, men respektera alltid att det maximalt får vara en studs. Efter den första studsen kan bollen träffa väggarna. Om bollen träffar gallret på egen sida så vinner motståndaren poängen.

VÄGGARNA

Glasväggarna är en del av spelet och det finns ett par regler för hur dessa får användas. När du ska ta emot bollen från motståndaren så kan du låta den studsa i glasväggen efter att den först har studsat på marken – då räknas bollen fortfarande som levande. Du kan också använda glasväggen på din sida för att slå tillbaka bollen till motståndaren, vilket kan vara användbart om du skulle hamna i ett trångt läge.

Bollen får endast studsa upp i gallret när du ska ta emot en boll. Bollen är då fortfarande levande om den studsar i marken först och därefter upp på gallret (detta gäller dock ej på serve). Om du skulle slå bollen i gallret på din sida så förlorar du bollen. När det kommer till din sida är regeln som så att du enbart får använda dig av glasväggen.

Om en boll träffar direkt i motståndarens glas eller galler, dvs att den inte studsar en gång i marken först, så är bollen således ute.

HUR VINNER MAN POÄNG?

I padel vinner du poäng om:

 • Bollen studsar i marken mer än en gång på motståndarens sida.
 • Motståndaren slår bollen så att den hamnar i nät.
 • Motståndaren slår ut bollen, d.v.s direkt utanför banan eller direkt i en av väggarna på motståndarens planhalva utan att studsa i marken först.
  • Notera dock att det är fullt giltigt att smasha bollen i marken och att bollen därefter studsar ut ur buren. Med andra ord: om bollen smashas utanför så är det okej för motståndaren att springa utanför buren/planer och ta bollen förde den studsat i marken.
 • Motståndaren slår bollen i sitt galler.
 • Bollen träffar en motståndare.

Nu när du kan reglerna så får du inte missa vårt stora test av padelrackets.